« Het schaduwkabinet: week 47 - 2011 | Hoofdmenu | Spinvis - Tot Ziens, Justine Keller »

23 november 2011

Reacties

Vido

Goed stuk! Er moet de komende anderhalve maand een wonder gebeuren wil A Separation niet uit de bus rollen als film van het jaar. Wat een stunt zou het zijn als de film volgend jaar een Oscar wint in de categorie buitenlandse films. Of zou een culturele boycot daar een stukje voor gaan steken?

Ludo

thx.

top 3 zonder meer ook hier. zo'n film waarvan je je realiseert dat muziek en beelden bijzaak (kunnen) zijn. beelden zijn ok, daar niet van. Maar het gaat eigenlijk puur om het acteren en de tekst. Kan ook zo op het toneel. :)

de Ayatollahs kunnen helpen met het winnen van die Oscar, zou je cynisch kunnen denken, als ze de regisseur even aanpakken... (Ik las net een interview/stuk over Panahi in Vrij Nederland, pijnlijk)

Martijn Busink

Heb 't stuk niet gelezen, maar sommige mensen (Iraniërs) stellen dat Panahi zo probeert westerlingen te paaien. Het is nogal makkelijk om de censors te tarten en je weet dat tout beroumd Hollywoud zich zulks graag aantrekt.

Benieuwd naar deze film.

Ludo

het is allemaal erg lastig in te schatten vind ik, deze film ging gewoon in Teheran in premiere, en je hebt niet het gevoel dat de film nu de censoren paait, en (toch) diep tot de kern van Iran doordringt. Wat de machthebbers wellicht intrinsiek NIET zou moeten bevallen.

Martijn Busink

Makhmalbaf dankt de censoren bijna voor het stimuleren van zijn creativiteit. :D

Uiteindelijk is Iran wel een democratie en dan moet een zekere mate van discussie wel kunnen, me dunkt. Als Iraniër weet je precies veel beter waar de grenzen liggen dus het is vrij makkelijk je als filmmaker te profileren als slachtoffer. Interessanter is het als zo iemand binnen die grenzen toch kritisch kan zijn. Daar dien je je mede-Iraniërs meer mee denk ik (al zullen die verboden films ook wel gezien worden in het illegale circuit).

Ludo

"Uiteindelijk is Iran wel een democratie"

dat gaat wat ver toch ;) (beetje een discussie met een baard natuurlijk hahah....) (en ik ben ook niet ingelezen)

al is t natuurlijk zo dat China een enorm aanzien geniet (economie natuurlijk), en Iran een paria is, terwijl je in Iran best wel eens een ietsjepietsje vrijer zou kunnen zijn.

Martijn Busink

Nou ja, dat wij in het westen (of die mediagenieke groene revolutie) niet kunnen geloven dat Ahmedinejad gekozen is betekent nog niet dat de verkiezingen gerigged zijn.

Ik weet 't niet, ik was er niet bij, maar theoretisch is het een democratie. Dat de berichtgeving in het westen hierover vriendelijk uitgedrukt, moedwillig of niet, wat karikaturaal is weet ik ook.

Wat de kunsten betreft: vergunningen rond krijgen is naar mijn idee een groter probleem dan de censors, die zijn redelijk voorspelbaar. En een black metal bandje uit Shiraz melde ook al dat de regering zich echt niet druk maakt over zo'n bandje als Nazhand. Dus als een band schermt met problemen met de censor kan dat heel goed eerder leuke PR zijn dan een werkelijk feit.

Misstanden genoeg en ik wil geen apologeet zijn voor die regering maar het is allemaal behoorlijk genuanceerd.

john prop

Film van het jaar.

PS (Geen spoiler want duidelijk in beeld:) Met dat geld in de la werden de piano-sjouwers betaald...

Ludo

ahaa! scherp :)
(ikzelf dacht natuurlijk weer veel ingewikkelder, en meende een tijdje dat het kleinste, nieuwsgierige meisje het geld uit verveling had meegenomen, in haar rugzakje bijvoorbeeld)

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.