« Het schaduwkabinet: week 8 - 2009 | Hoofdmenu | Rachel getting married (Jonathan Demme, 2008) »

19 februari 2009

Reacties

jg

iron maiden won gister een brit award voor beste (britse) live act. gekozen door de luisteraars van (de britse) radio 2. boven de coldplays en elbows van deze wereld. wat dat precies over de metalscene aan deze kant van de noordzee zegt laat ik aan de experts over. ik vond het vooral erg grappig.

Martijn ter Haar

Dat zegt op zich niet zo heel veel. Net als The Rolling Stones, Bruce Springsteen en AC/DC is Iron Maiden een tourmachine die stadions van Costa Rica tot India vol krijgt met vaders en hun zonen.

Het zegt meer dat de Britse metalalbums waar het meest naar uitgekeken wordt dit jaar die van Napalm Death (inmiddels uitgebracht) en nota bene Black Sabbath (onder de naam Heaven & Hell) zijn.

Hiram

Die allebei inmiddels voor de helft uit Amerikanen bestaan, maar goed, Engeland associeer ik inderdaad ook vooral met grind en doom, en dit festival gaat meer voor math- en metalcore voor de MySpace-harigen. Niet echt mijn ding, en vind het (al skimmend) allemaal wel erg voorprogramma-ig klinken, maar misschien is het toch ook een beetje een generatiekloofkwestie, Martijn... Aangezien het om de hoek is ga ik misschien best even kijken, het initiatief valt op zich best te prijzen natuurlijk. Drie relatief recente vernieuwende Engelse bands die ik wel erg goed vind: Akercocke, Jesu en uiteraard Anaal Nathrakh. Verder krijgt ook de eenmansblackmetalfolk van Caïna veel lof, maar dat vind ik niks.

Hiram

Wat betreft die navolging van de VS heb je trouwens sowieso wel een punt, ja, generatiekloof of niet ;-)

Martijn Busink

Beter Fen gecheckt dan Caïna (hoewel ik daar minder afkerig ben dan Hiram). Zeker liefhebbers van Wolves In The Throne Room (en die zijn talrijk) moeten hun oren spitsen. Forest Of Stars is ook wel OK, maar moet ik nog wat vaker draaien. M.a.w.: er is wel wat gaande in de UKBM (yay, een nieuw acronym, al moet ie zich nog gaan bewijzen... of zullen we alvast NWOBBM vastleggen?) scene.

Hiram

Fijn, dank voor de tips. Ik moet zeggen dat ik me qua metal toch voornamelijk tot Amerikaanse media richt, dus dat scheelt ook natuurlijk. Hoor trouwens goede dingen over die nieuwe WITTR EP; vanavond in Den Bosch toch? Ze komen hier vaak spelen maar lijken er een punt van te willen maken de Randstad te vermijden... no trees, no WITTR!

Hiram

En ik geraak juist niet in de provincie omdat ik geen auto heb, o zoete ironie...

Martijn ter Haar

"maar misschien is het toch ook een beetje een generatiekloofkwestie, Martijn..."

Je weet, ik ben een groot fan van Dillinger Escape Plan en HORSE the Band, dus dat kan het niet helemaal zijn. Misschien speelt het wel mee, hoewel de vorige keer dat ik dacht dat ik het gewoon niet trok omdat ik te oud werd bij nu-metal was en daarover is iedereen het nu wel eens dat het een artistiek mindere periode was.

"Ik moet zeggen dat ik me qua metal toch voornamelijk tot Amerikaanse media richt, dus dat scheelt ook natuurlijk."

Ik lees sinds kort ook Terrorizer en ze zijn echt wanhopig. Er zit een cd bij dat blad met veel lokale bandjes erop en dat is echt om te huilen.

Hiram

Ja, dat 'we zitten in dezelfde slechte droom als tien jaar geleden' gevoel was mij ook al bekropen, maar ik ben, net als jij waarschijnlijk, wel zo'n cultureel correcte eikel die dan vindt dat hij niet zomaar een compleet genre terzijde kan schuiven, zeker niet omdat met name melodeath/metalcore (math is een ander verhaal) op papier wel iets voor mij zou moeten zijn; ik word er alleen zo MOE van ;-) Mag ik ondertussen poneren dat nu metal ik kleine doses tegenwoordig weer prima te verteren is, zeker als bands als Anaal Nathrakh en Bloodbath het met beleid gebruiken om hun brute shit mee te verluchtigen?

Martijn Busink

> no trees, no WITTR!

No carnaval, no WITTR!

theo ploeg

ach, die concepten - london calling, burning london - zijn er uiteraard niet om de kwaliteit van de scene te laten horen. het is immers marketing.

maar goed, bij mij om de hoek staat ook een London Burning en ik heb ff de myspaces van de bands gecheckt en dat is me goed bevallen.

niets mis dus met de hardere scene in de UK als je het mij vraagt.

Jeps Salfischberger

Hoi Martijn,

Jeps Salfischberger/Mojo hier.
London Burning is voor jonge frisse bands. Met alle respect voor Terrorizer (gave band trouwens) en Motorhead of Iron Maiden (waar mijn liefde voor metal bij begon) en smaken die altijd verschillen. Maar met LB focussen wij (Tjerk/Loudnoise en ikzelf) ons op de jonge garde, met (inderdaad) in gedachte de nieuwe Terrorizer, Anathema, Iron Maiden, Venom etc. te laten ontdekken door het publiek.

Overigens roep ik iedereen hier op met verstand van de UK scene en tips voor het festival, die te mailen naar mijn e-mail adres: jeps@mojo.nl

dank en keep on banging that head that doesn't bang!

Jeps

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.