« Het schaduwkabinet: week 32 - 2009 | Hoofdmenu | Choosing Death: The Improbable History of Death Metal & Grindcore (Albert Mudrian, 2004) »

10 augustus 2009

Reacties

Martijn Busink

Maar die W&W cd's zijn een gesamtkunstwerk!

Noem me een ouwe lul, maar ik vind er geen bal aan, mp3's kopen. En geduld is een schone zaak.

OMC

Ik heb nog nooit een mp3 gekocht, vind dat toch meer de status van reclame hebben.

Martijn Busink

Ik heb drie keer mp3's gekocht, een liveshow van Praxis, en platen van Fereshteh en Dignity. De laatste omdat de plaat 'Dignity' van 'Dignity' een onwerkbare query is, helemaal als Hilary Duff net een nummer heeft wat zo heet en de toevoeging 'mp3' ook niet helpt dan. :D

jg

ik heb tot nu toe dit jaar 2 'fysieke' cd's gekocht. ik luister zeker niet minder muziek dan anders, ook niet minder nieuwe muziek. ben gewoon voor 99% overgestapt op mp3's. allemaal veel makkelijker. en eventuele kwalitatieve verschillen hoor ik toch niet. als ik vandaag de dag in een platenzaak kom heb ik geen idee wat ik daar te zoeken heb: nieuwe releases bekijken? heb in de relevante gevallen al maanden geleden de gelekte versie binnengehaald. (de laatste jaren kwam het sowieso regelmatig voor dat net gekochte cd's maanden in het plastic zakje tussen de kranten en tijdschrijften bleef liggen omdat ik de 'plaat' als mp3 luisterde). uitverkoopbakken? via spotify luister ik zo'n beetje alle ouwe meuk die ik me kan voorstellen ooit te zullen willen luisteren. ben best bereid voor muziek (= mp3'tjes dus) te betalen. heb een abonnement bij emusic. maar ja, het moet niet te moeilijk worden of te lang op zich laten wachten. als ik iets over een bepaalde plaat lees en ik vind met google als tweede hit een rapidshare link dan ga ik niet nog eens langs een mp3-verkoop-site (helemaal niet als in veel gevallen de plaat in kwestie 'nog niet uit' is of 'wegens auteursrechelijke redenen niet in uw regio beschikbaar'. daar heb ik weinig geduld/begrip voor.)

Thijs

Ik koop ook niets meer behalve tweedehands vinyl, en al helemaal geen CDs. Heb volgens mij pas één keer betaald voor mp3tjes, eind vorig jaar voor 'Roll the Dice' van Damone, omdat ik die plaat niet snel genoeg gevonden kreeg via de gebruikelijke kanalen en te nieuwsgierig was om nog te kunnen wachten. Al het geld dat ik vroeger aan platen en CDs besteedde gaat nu naar concerttickets en merch. Wat dat betreft pas ik volgens mij precies in 'het plaatje'.

jg

mijn punt is eigenlijk vooral dat als (zo'n beetje) alles 'beschikbaar' is waarom ik in hemelsnaam nog dingen zou willen 'hebben'.

Martijn Busink

Ik koop nog wel, maar minder en heb daardoor tijd voor de collectie die ik al heb opgebouwd. Voor de kast staan en daar weer 'ns wat uit vissen wat je al jaren niet gehoord hebt. En dat is toch naar mijn idee ook veel leuker dan 'bladeren' door mp3's die je ooit gedownload hebt. Ik vind dat 'gebruiksgemak' van mp3's ook behoorlijk saai. En dat elke plaat die in je opkomt acuut downloadbaar is vind ik ook ergens helemaal geen bal aan. Aan de andere kant heeft m'n smaak zich de laatste jaren ook wel heel anders ontwikkeld heeft door dat altijd aanspreekbare wereldwijde archief.

clismo

In mijn geval: Ik heb wel het gevoel dat ik muzikaal iets mis als ik mp3s beluister. Dus als het digitaal bevalt probeer ik het vinyl te bemachtigen.
Ik ben ook fan van het ritueel van een plaat opzetten. Staren naar de hoes tijdens het luisteren en zo.
Met cd's heb ik niks en die koop ik alleen als ik het héél goed vind en vinyl niet te krijgen is of te duur naar mijn zin.

Martijn Busink

Als een cd mooi uitgevoerd is, zoals die twee van Die Schachtel die ik pas kocht, heeft dat evenveel waarde als vinyl voor mij.

Martijn Grooten

Ik heb ook nog nooit een mp3 gekocht. En voorzover ik dat ooit van plan was, zal ik me nog wel een paar keer bedenken na net het verhaal van een vriend te hebben gelezen, wiens harddisk crashte, kort nadat de back-up hetzelfde deed. Betaalt je verzekering dan voor het vervangen van de mp3s? (iTunes, in dit geval, liet hem alles nog eens downloaden, voorzover nog verkrijgbaar. Maar dat waren ze geloof ik niet verplicht.)

Maar het verschil tussen mp3 en cd/vinyl hoor ik ook niet (en als veel mensen dat zouden horen, dan downloadden we toch allemaal de WAVjes?). Ik vind CDs, platen en, vooral, 7" singles nog steeds heel mooi, vooral in de kast, maar men moet niet net doen alsof het om meer dan een stukje esthethiek plus nostalgie gaat.

Martijn Busink

Een postzegelverzamelaar neemt ook geen genoegen met een jpgje.

En bij sommige muziek luistert het wat nauwer dan bij andere, maar ik hoor het wel. Niblock of Radigue is echt wel beter op cd-kwaliteit (al hangt het natuurlijk ook van de rip af). Maar lossless downloaden vind ik dan weer crap, kost me teveel discruimte, dan koop ik de cd wel en ik heb toch meer luisterdiscipline bij 'the real thing'. Mp3's luister ik eerder als snelle snacks.

EvR

Mijn punt is dat artiesten/platenmaatschappijen die tegen betaalde downloads zijn, ouderwets bezig zijn en illegale verspreiding in de hand werken. M.a.w. als zij het niet doen doet een ander het wel.
Ik hecht geen waarde aan een fysiek object, maar ik begrijp dat een ander dat wel doet. Goed geproduceerde cd's (afgepeeld op een goede geluidsinstallatie) hoor ik liever dan een gecomprimeerde mp3 (heb bijv. nieuwe Cornershop op 3voor12 luisterpaal geprobeerd, klinkt te slecht voor woorden). Maar dat wil niet zeggen dat ik tegen mp3s ben.

Ander punt: ik hou er niet van als ik niet de keus heb tussen verschillende geluidsdragers. 'Vinyl-only' vind ik net ze vervelend als 'I-Tunes-only' of 'cd-only'. Het is schaarste creeren en daar hou ik niet van.

Laatste punt: het crashen van harddisks. Dat is inderdaad een gevoelig punt, het enige dat I-Tunes biedt is om direct na de aankoop een reservekopie van de bestanden aan te maken. Maar dan kan je harddisk in theorie nog steeds crashen.

Thijs

Ik ben sinds een jaar of twee eigenlijk nagenoeg verlost van de drang om muziek fysiek te bezitten. Ben niet bang voor crashende harddisks, ik ben nu vaak al te lui om ze op te starten en download het dan niet zo lief en snel gewoon even opnieuw. Erg hè?

Dat tweedehands vinyl beschouw ik meer als 'leuk voor d'r bij' (laat het m'n vrouw niet horen!), inderdaad vanwege het ritueel-aspect dat Clismo noemt. Ik hoor best wel verschil tussen vinyl en mp3tjes, maar niet dusdanig significant dat het mijn luisterplezier beïnvloed. Vloeken in de kerk waarschijnlijk, maar ook muziek als geluidskunst is voor mij momenteel als het er op aankomt slechts bijzaak. Ik hoor op 128k ook wel of het een leuk liedje of een goeie riff is te ja dan te nee. Verandert waarschijnlijk zo gauw ik weer wat meer rootsmuziek ga luisteren.

Ik maak overigens nog wel eens uitzonderingen met CDs als ik van een band die ik heel goed vind alles op CD heb. Bv. die nieuwe Anaal Nathrakh en Kelly Clarkson zou ik best nog wel - voor een zacht prijsje - op CD willen scoren.

jg

angst over crashende harde schijven gaat ook weer over 'bezit'. dat je iets kwijt raakt. maar, zoals thijs zegt, vandaag de dag is alles zo 'beschikbaar' dat dat eigenlijk weinig meer uitmaakt.

> Een postzegelverzamelaar

maar ik ben - een platenkast *vol* cd's ten spijt - dan ook helemaal geen verzamelaar. het is bij mij altijd vooral gedreven geweest door nieuwsgierigheid dan door een drang naar compleetheid

Martijn Grooten

Ik was ook heel lang een postzegelverzamelende muziekliefhebber, maar dat is ook wel een beetje mijn punt: dat het verder los staat van het oorspronkelijke en uiteindelijke doel van platen en CDs: het op willekeurige, zelfgekozen momenten kunnen luisteren van elders opgenomen geluid. Dankzij mp3 en internet kan dat nu zonder de tussenkomst van die schijfjes.

> maar, zoals thijs zegt, vandaag de dag is alles zo 'beschikbaar' dat dat eigenlijk weinig meer uitmaakt.

Maar juridisch gezien niet: [BREIN mode]het feit dat je harde schijf gecrashd is betekent niet dat je muziek zomaar van het internet mag stelen![/BREIN mode] (Ja ja, downloaden is legaal, maar niet overal.)

Martijn Busink

Laatst was er iemand op tv die redeneerde dat je er bijna om vraagt (illegaal downloaden) als je een iPod uitrust met pak 'm beet 60 giechelbytes. Dat kost in de iTunes store zo 20.000 euri (ik doe ff een gooi), wil je dat legaal doen. Denk ik: tja, da's zoiets als een cd-kast kopen waar 1.000 cd's in kunnen en dan klagen dat dat 15.000 euro's gaat kosten om 't te vullen...

Martijn Grooten

Nooit zo over nagedacht, maar Apple profiteert via haar grote iPods inderdaad erg van het illegaal downloaden. En via iTunes ook van het legaal downloaden. Maar verder dan het goedpraten van je eigen schuldgevoel kom je niet.

(Geen idee of ik 15.000 euro in mijn leven aan muziek besteed heb, maar vast wel 10.000 euro. Da's eigenlijk wel een hoop geld -- vooral omdat er veel tussen zit dat ik nooit echt goed heb beluisterd en uiteindelijk met minstens 80% verlies weer heb verkocht -- maar het kan. Maar heb je wel eens gehoord van iemand die 10.000 euro aan mp3s heeft gekocht?)

Ludo

"als ik vandaag de dag in een platenzaak kom heb ik geen idee wat ik daar te zoeken heb: nieuwe releases bekijken?"

herkenbaar. en zelfs de alternatieve platenzaak is middle of the road. het vreemde is ook, ik heb wel de neiging om een plaat die ik goed vind op cd te kopen, maar die platen gaan dan ook weer gewoon op een stapeltje. (omdat ik die release bijvoorbeeld daarvoorl al 2 weken op mp3 heb gehoord)

ik geniet tegenwoordig 't meest van het kopen van een lp'tje voor 1 euro per stuk.

monique

Hey, ik bezocht als vrouw regelmatig platenzaken. Had er niks mee, want saai en suf (evenals schoenen - of hippe modezaken). Downloaden doe ik niet aan. Uit principe.

Martijn Busink

Als ik iets wil gaan kopen ga ik het niet eerst downen (of er moeten hele negatieve geruchten de ronde doen). Ik bewaar 'de eerste keer' dan voor 'the real thing'.

jg

> het feit dat je harde schijf gecrashd is betekent niet dat je muziek zomaar van het internet mag stelen!

zo te zien blijkt er bij itunes toch wel iets te regelen zijn voor gecrashde harddisks (bij emusic kan ik alles wat ik gedownload heb naar hartelust opnieuw neerhalen). en met diensten als spotify hoeft downloaden niet eens. 'alles' is beschikbaar. ik denk dat dat misschien nog wel een nog grotere paradigmashift gaat worden dan mp3'tjes. je hoeft niet meer te hebben. hoeft geen selectie te maken. op elk moment kun je kiezen uit 'alle' mogelijke smaken.

> Nooit zo over nagedacht, maar Apple profiteert via haar grote iPods inderdaad erg van het illegaal downloaden.

was het niet zo dat de ipod een lossleader is voor apple en daar misschien niet op verliezen maar niet heel veel op verdienen en dat ze hun geld vooral maken met het verkopen van mp3'tjes? het scheermesjes model, zeg maar.

EvR

Apple heeft in 2008 3,5 miljard dollar verdiend aan muziekverkoop via I-Tunes en andere betaaldiensten proberen daar van mee te profiteren. Cijfers van I-Podverkoop heb ik niet, maar de software van I-Tunes is gratis, je hoeft er geen I-Pod bij te kopen om muziek af te kunnen spelen. Die I-Pod kun je dus ook gewoon vullen met mp3's, je moet alleen wel hun software aanspreken om die te kunnen vullen. En daar begint de Apple-strategie: de slimheid van Apple zit 'm in het bestandsformaat (mp4). Die kunnen niet op andere mp3-spelers worden afgespeeld, of je telefoon, maar alleen met hun software en I-Pod. Dat beperkt de keus nogal, maar gezien de verkoopcijfers zijn er genoeg mensen die die hobbel willen nemen. En dat is tot op heden geen andere betaaldienst gelukt.

Terug naar de geluidsdragers: er groeit nu een generatie op die niet anders weet dan muziek via I-Pods, pc en muziek via mobiel. Cd's zijn dan in no-time een unicum vrees ik. En cd-winkels al helemaal. Free Record Shop haalt de verkoop dan ook uit dvd-verkoop ipv cd's. Het aanbod van de gemiddelde cd-winkel kan ook niet op tegen 'virtuele' winkels, ook een argument om digitaal te gaan.

Martijn Busink

Mensen die vroeger een paar cdtjes hadden en dan vooral nog singletjes moeten nu ineens 3 maanden muziek op hun iPod. Ik weet niet of die On Demand manier niet teveel indruist tegen de verzameldrift. Die "I still buy cd's" groep op Last.fm is zo klein niet en daar zitten veel jongeren tussen. Jongeren die ik ook al heb zien opscheppen over hun mp3 collectie.

Toekomstvoorspellingen neem ik sowieso met een pak zout, zou vinyl niet verdwijnen? Boeken? Kan best hoor, we hebben het ook heel wat millennia zonder al die troep gedaan, maar ik zie wel.

EvR

zolang er een vraag is naar vinyl, is er een afzetmarkt voor, hoe klein ook. Alleen de manieren om het te distribueren en te verkopen in (keten)winkels is naar mijn mening volslagen ouderwets. Wel merk ik dat veel mensen zich prettig voelen tussen boeken of lp's, en zo nieuwe ontdekkingen doen, iets wat ik wel mis zo achter het toetsenbord. 'Other customers also bought' is niet zelden lachwekkend te noemen, als het richtinggevend voor iemands smaak moet zijn.

Martijn Busink

Ja, als een platenzaak me weet te verrassen blijft dat leuker dan op internet zoeken. Je 'bladert' niet op internet, je moet weten wat je hebben wil. Een blog is leuk, maar daar is het aanbod weer te groot, je kan alles wel downen, maar dan luister je er ook niet meer naar. En in het geval van vinyl is het altijd fijn geen shipping/belstuk-gedoe te hebben.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.