« Het schaduwkabinet: week 8 - 2012 | Hoofdmenu | Het schaduwkabinet: week 9 - 2012 »

26 februari 2012

Reacties

Martijn Busink

Een leuk dingetje voor die 'opmars' van de vinyl: http://images.fastcompany.com/upload/30years.gif

Martijn Busink

Die keuze en macht was/is het grootst als je hardcopies bestelt of digitale bestanden koopt. Die streaming services hebben allemaal beperkingen (dat gezanik over rechten, per land verschillend) en je moet dus lid worden van andere services als Spotify iets wat je zoekt niet in de catalogus heeft. Cd's/lp's/mp3's kan je aanschaffen, onafhankelijk van distro's, en dan ben je van die leverancier af. Dat is de vrijheid van internet imo.

Maar goed, de meeste mensen luisterden al voornamelijk naar de radio en daar is Spotify een variatie op imo, al verbaast het me hoe gretig veel muzieknerds op Spotify duiken.

Muzieknerds met specifiekere wensen (waar ik mijzelf onder schaar) zullen eerder mp3's (en flacs? Volgens mij wordt dat nog niet veel gedaan) aanschaffen en die in hun eigen cloud zetten. Ik heb ooit eens bij een vriend in Spotify gekeken en toch best veel searches kreeg ik nul op het rekest.

EvR

Je weet bij Spotify nooit wat je te wachten staat bij een search - je krijgt niet alles te zien wat er is. Maar als blijkt dat er een groot deel van een toch al grote back catalogue opstaat zoals van bijv. The Fall, vind ik dat wel fijn. Maar grootverbruikers zullen het te beperkt vinden.

Ludo

fijn en helder schaduw-overzicht Eric, vond het - in de bieb (interweb 0.1) doorgebladerde artikel van OOR ook al erg juichend.

Koen

Spotify voegt nog dagelijks hele back catalogues toe. Ik luisterde nooit naar radio (nou ja, niet meer sinds 1990 of zo), en vind Spotify ook wel iets heel anders. Bij mij vervangt het gewoon het downloaden (het 'hebben' van mp3s vind ik ineens heel ouderwets).

Nadeel is inderdaad dat Spotify niet *alles* heeft (zoals de torrents), en ik daardoor wel eens iets mis, waarschijnlijk: het is bij mij nu zover gekomen dat als je als nieuwe band niet op Spotify staat, ik wel héél erg geinteresseerd moet zijn (na lezing recensie of zo) wil ik je muziek ergens anders gaan opsnorren.

Niels v R

Goed artikel en ben het wel met Koen eens. Spotify is voor mij ook de vervanging van het downloaden van mp3's. 90% van de muziek luister ik via Spotify. Het aanbod is goed en er zit echt wel een hoop materiaal tussen die ook hier op deze site voorbij komt. Immers, ik ontdek muziek d.m.v. dit soort sites en zoek het dan op via Spotify. Er is genoeg te vinden hoor. Soms download ik nog wel eens een gelekt album als ik er echt niet op kan wachten, maar ik betaal zelfs voor Spotify om ongelimiteerd te kunnen luisteren (en via mijn Sonos systeem). Dat tientje per maand vind ik meer dan waard.

Ik heb uiteraard ook zo mijn favoriete artiesten en als ik het waard vind dan haal ik een mooie boxset of vinyl versie van het album, voor in de kast. Dat is muziek die ik graag ook wil blijven horen mocht Spotify of dit soort services opeens niet meer bestaan. CD's koop ik echt bijna niet meer, maar heel soms nog eentje en die rip ik en gaat de kast in (alles wat ik fysiek bezit heb ik gedigitaliseerd). Verder probeer ik het fysieke aspect wat terug te dringen. Kost een hoop geld en ruimte en uiteindelijk doe ik er niet enorm veel meer mee behalve luisteren, maar dat kan ook gewoon zonder CD natuurlijk. Dus je moet echt heel goed zijn om nog fysiek hier in huis te komen.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.