« Het schaduwkabinet: week 45 - 2012 | Hoofdmenu | Het schaduwkabinet: week 46 - 2012 »

11 november 2012

Reacties

Jan Willem

oké, fraai geanalyseerd...maar is de film de moeite waard om te kijken?

en: "Dat schoolhoofd gelooft dat kind wel erg snel. De plaatselijke bevolking is wel erg kritiekloos in de evaluatie van de situatie."
klinkt gewoon heel Kafka-iaans...dat kan toch ook gewoon een manier zijn om iets te brengen?

Olaf K.

Jan Willem, je moet dit helemaal niet lezen als je de film nog moet zien! Maar ja, zeer de moeite.

Jan Willem

oeps :-)

ach met de frequentie waar ik films kan zien ben ik dit allang weer vergeten tegen die tijd :-)

EvR

In 'To Rome with Love' zit ook zo'n soort thema, maar dan gaat het over de hedendaagse media die constant op zoek zijn naar schijnbaar willekeurige individuen, zonder talent. Ze zijn even beroemd en interessant, tot de 'magie' is uitgewerkt. En begint het overnieuw, met een nieuw slachtoffer.

Ludo

gelukkig eerst de comments gelezen (en verder nog niets)

(vermoedelijk volslagen off-topic)
wat me met die Savile-affaire bij de BBC weer opvalt (en ook al bij DSK) is dat mannen met macht en geld en fame kennelijk toch altijd maar weer die extra (seksuele) kicks moeten zoeken. Ik bedoel die Savile had zijn halve carrière waarschijnlijk volkomen legaal twenty-somethings etc etc maar nee hij moet...

john prop

Interessante analyse, Olaf!
Dat ‘uitsluiting’ de ‘sociale cohesie’ versterkt is een maar al te bekende paradox (en dan is Wilders ook niet ver weg meer.) Dat het primaat ligt bij het mechanisme (de jacht) en belangrijker is dan de aanleiding (het vermeende kindermisbruik) doet me denken aan de uitdrukking die een goeie kennis regelmatig pleegt te gebruiken: “elke reden voor een feestje is een goede reden”. Of er écht wat te ‘vieren’ valt doet er niet toe, maar vieren zúllen we! In die zin is Jagten een soort Project-X.

Terug naar het verhaal: ergens in het forum wordt over verschillende momenten gesproken waarop de film geloofwaardigheid wordt. De één legt dat bij de idioot amateuristische psycholoog, de ander bij confrontatie met Theo(!) in de kerk. Zelf had ik dat ook en vooral bij de kopstoot: lijkt meer iets voor een geroutineerd straatvechter á la Badr Hari dan voor een schuwe onderwijzer als Lucas. Ik bedoel: zoiets vraagt toch om een soort van eh... techniek? Lucas hij plaatst ‘m heel gericht en met maximaal effect.

Zou Vinterberg daadwerkelijk bewust die ongeloofwaardigheid hebben ingebouwd om ons zo naar een diepere laag te leiden, zoal jij ‘m omschrijft? Mij lijkt dat dat toch ook moet kunnen met een verhaal dat wél van voor tot achter geloofwaardig is? Ik vind het toch een tekortkoming. Best goeie film, fenomenaal gespeeld, maar hij best realistisch gemogen. Festen is soms over-the-top, maar in die zin véél beter.

Olaf K.

>>In die zin is Jagten een soort Project-X.

LOL, fantastische crosscut!

Nou, wat een regisseur al dan niet BEWUST doet is niet zo belangrijk voor mij. Maar de snelle stappen die gezet worden (1 uitspraak van een kind --> totale uitsluiting) helpen wel mee met het begrijpen van de film voor mij. Evenals het feit dat Lucas niet van de daken schreeuwt "Ik ben onschuldig!". Dat zijn wel allemaal cues die dezelfde kant op wijzen, en cues die compatibel zijn met de gedachte dat de schuldvraag en de bewijsgang allemaal van secundair belang zijn. Of Vinterberg dat allemaal zo bedacht heeft valt zeker niet uit te sluiten wat mij betreft, maar is ondergeschikt aan de observatie dat het deze film een ijzersterke interne consistentie en logica geeft. Het is de film die overleeft he, niet Vinterberg :)

Overigens dacht Arnon Grunberg vanochtend in de Volkskrant ("Voetnoot") ongeveer dezelfde kant uit. Vast fervent lezer van de subjectivisten...

Max

Mooie analyse!

De slotscene onderstreept mijns inziens dat de menselijke drift tot (op)jagen vooral zeer gewelddadig is, om niet te zeggen volstrekt willekeurig. Ik meen me te herinneren dat er gespeeld wordt met licht, en dat de suggestie wordt gewekt dat de onbekende schutter, die op een heuveltje staat, Lucas ook niet ziet. Hij weet met andere woorden niet wie of wat hij precies onder vuur neemt - en dit impliceert dat Lucas zijn hele leven getraumatiseerd zal achterblijven.

Mark

Boeiende analyse, al heeft Vinterberg de verkeerde stijl gekozen voor zo'n symbolische, gelaagde film als jij beschrijft. Nu heeft het toch meer iets van een doordeweekse afterschoolfilm met thrillerelementen. Wat dat betreft is 'Dogville' van Von Trier met eenzelfde soort thematiek veel beter geslaagd.

Olaf K.

Sja meningen verschillen :) Persoonlijk vind ik Dogville een verschrikkelijk overschat, drammerig gedrocht dat ik met gebalde vuisten heb uitgezeten (ook een kunst!). Wat Vinterberg voor heeft op Von Trier wat mij betreft, is dat hij geloofwaardige mensen in moeilijk te geloven situaties plaatst. Von Trier plaatst simpelweg ongeloofwaardige mensen in ongeloofwaardige situaties. Dan haak ik af.

Zie ook deze:
http://www.subjectivisten.nl/de_subjectivisten/2009/11/antichrist-lars-von-trier-2009.html

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.