Wie straffeloos zijn kinderen slaat, is misschien wel een diplomaat. Misschien ook niet helemaal politiek correct zijn onze lijstjes uit het:

We luisterden naar: Agnes Obel, Oneohtrix Point Never, The Seaman And The Tattered Sail, Emily Jane White, De Jeugd Van Tegenwoordig en Eefje De Visser. En gingen naar: Pixies. En keken naar: De Wederopstanding van een Klootzak.
We luisterden naar: Agnes Obel, Oneohtrix Point Never, The Seaman And The Tattered Sail, Emily Jane White, De Jeugd Van Tegenwoordig en Eefje De Visser. En gingen naar: Pixies. En keken naar: De Wederopstanding van een Klootzak.
Agnes Obel - Aventine (cd, Play It Again Sam)
Oneohtrix Point Never - R Plus Seven (cd, Warp)
The Seaman And The Tattered Sail - Light Folds
En daar verscheen de postbode met een pakket van goed een kilo. Daarin het imponerende werk Light Folds van The Seaman And The Tattered Sail, waarin alles zit wat hierboven genoemd wordt. Achter dit project gaan de mannen Bill Seaman en Craig Tattersall schuil. De eerste is professor kunstgeschiedenis aan de Duke universiteit, multi-media artiest en heeft tevens in de groepen SEA, Attsea, Otic.Info.Set, sp.op.cit, Spilly And The Drops en solo met allerlei installaties van zich laten horen. Craig Tattersall ken ik al jaren van uiteenlopende projecten als Hood, The Archivist, Famous Boyfriend, The Boats, The Remote Viewer, The
Emily Jane White - Blood/Lines (cd, Talitres)
Pixies, 05-10-2013 @Paradiso, Amsterdam
Ik heb de Pixies nu 4x gezien. In 1990 in de Amsterdamse Paradiso heeft de diepste indruk gemaakt. Toen Black Francis, Joey Santiago, David Lovering en Kim Deal toen het podium betraden, kreeg ik bergen kippenvel. En het concert was van a tot z fantastisch net als hun muziek. Met Black Francis als groots performer en Kim Deal als wandelend lustobject voor velen toen nog. Ja wij konden toen al verder kijken dan het innerlijk alleen. De twee keer erna heb ik ze in de HMH gezien met dezelfde bezetting als in 1990. De eerste keer bij een korte reünietour in 2004 en de tweede keer in 2009 bij hun Doolittle-tour, waar ze vieren dat het album Doolittle 20 jaar is geworden. Beide keren waren oké, maar weinig echte kippenvelmomenten. Kim was grappig maar ouder en dikker, net als Black Francis. Gewoon lekker meeschreeuwen dus op bekend materiaal.
Ditmaal staan ze wel weer in Paradiso, daar waar ze horen! Na de band met zelfkennis, Yuck, treden ze aan. Kim Deal is er niet bij, maar de 50-jarige Kim Shattuck van The Muffs, White Flag en The Pandoras bekleedt de Kim-rol. Haar stem lijkt overigens verdraaid veel op die van de andere Kim, zij het wat zachter. Het concert opent wat sloom met nieuw materiaal; goed voor de persfoto’s dat wel. De fotografen zijn inderdaad vertrokken als ze hard beginnen te spelen en het oude materiaal naar boven halen. Dan heb ik toch weer kippenvel. Zodra ze weer nieuw materiaal spelen zakt dat snel. Slome, dromerige muziek, waarbij Black Francis heel mooi gaat zingen. Gelukkig wisselen ze dat steeds af met de betere nummers uit het verleden, met zelfs een flink aandeel van hun debuut. Kortom: niet een beste concert van de Pixies ooit, maar wel een avond die de moeite waard was.
De Wederopstanding van een Klootzak (Guido van Driel)
'Stuur het filmpje maar naar James Joyce.' Het wordt nog eens wat met de Nederlandse cinema. Yorick van Wageningen heeft zichzelf in Hollywood heruitgevonden als vetklepperige bad guy, en gaat hier los in een Tarantino-mozaïek. De Wederopstanding probeert heel ambitieus wel iets meer dan geweld te zijn. Daarover zo, want de beste scenes zijn toch voor Van Wageningen als het gangsterbaasje in de 'securitybusiness'. 'Is er nog kroepoek?' vraagt een kompaan, 'Nee', zegt Van Wageningen terwijl hij het laatste stukje in de mond propt. De loan sharks zien eruit als Peter Pan Speedrock-fans. De opmerking over James Joyce, volgt tijdens een 'bedrijfsuitje', en is naast een toepasselijke literaire verwijzing ook gewoon de naam van de oppergangster. Jeroen Willems mag de man in één scene met een rant over parkietjes (!) smakelijk neerzetten. Naast de maffiose ontwikkelingen (onder meer op een soort Sensation White) zien we in een spiegel-verhaal een donkere asielzoeker. Hier heeft de film het lastig. De Wolkenatlas stijgt niet echt op. Ik hoopte dat de jongen als een soort voodoo-schaduw van de gangster zijn 'goede' herboren kant zou moeten voorstellen. In een droom komt dat idee even dichtbij. De latere vervlechting van de lijntjes is echter wat moeizaam. Klein minpunt, van een verder zeer toffe graphic novel-verfilming (Taste of Tea-style!). Of zoals een gangster zegt. 'Ik weet goeie cinema te waarderen ja.'
De Jeugd Van Tegenwoordig “Ja, natúúrlijk!”
Na drie meesterwerken op rij denk je: zouden ze het nog eens flikken? Bij De Formule dacht ik nog, een beetje te veel op Lowlands gericht. Bij Een Barkie (geweldige clip): dat is wel erg poppie. Maar toen was er Prinsjesdag en dat stemde toch weer erg hoopvol en toch de cd gewoon maar weer besteld. Ik heb nog lang niet alles verstaan maar da's nou net een van de charmes, dat er na twintig draaibeurten alsnog een muntje kan vallen. Een andere charme die nog steeds niet vermoeit is Bas Brons productiewerk: hiphop, dance en good ol' synthfunk smelten samen met die teksten tot een onweerstaanbaar geheel. Teksten die vaak melig zijn maar soms ineens serieus, zoals in het prachtige Mysterie van de koude schouder. Het antwoord op de vraag uit het begin van dit stukje luidt dan ook volmondig: “Ja, natúúrlijk!”.
Eefje De Visser Het Is
Meer Nederlands(talig) product en zeer fraai bovendien. Eefje heeft om te beginnen een stem waar ik al van smelt, zoals ook bleek in haar Blondie-cover aan de DWDD-tafel. Normaal val ik bij het woord 'singer-songwriter' al bijna in slaap, maar behalve haar stem is vooral het geluid ook opvallend goed. De liedjes zijn al leuk, maar door die zeer knusse productie en daarenboven een fraaie instrumentatie – atlijd subtiel – krijgt het werkelijk iets magisch. Een warm bad, heerlijk voor dit jaargetijde. Tivoli is uitverkocht en terecht, want Eefje De Visser is een van de beste jonge muzikanten van Nederland.
Inderdaad een prachtige stem die Eefje! Ze is ook verder sympathiek vind ik; geen aanstelster, geen zie mij eens breekbaar wezen...gewoon oprecht en met een gouden keel; alleen moest ik erg wennen aan dat Nederlands...
Geplaatst door: Jan Willem | 08 oktober 2013 om 23:17
Ik moet nog steeds een beetje wennen aan al die Nederlanders die moeten wennen aan hun eigen taal (of het komt de laatste tijd toevallig vaak ter sprake). ;)
Geplaatst door: Martijn Busink | 09 oktober 2013 om 09:15
Is dat zo moeilijk voor te stellen dan? Het is toch veel meer confronterend en te volgen dan in andere talen? Ik zie de zang vaak als onderdeel van het geheel en vind sfeer meestal belangrijker dan de boodschap. In het Nederlands kan je er niet omheen en het niveau van de teksten is dikwijls dusdanig slecht of onbenullig. Zeker bij pop en singer-songwritermuziek.
Dan heb ik toch echt liever "where the wild roses grow" dan "waar de wilde rozen groeien".
Geplaatst door: Jan Willem | 09 oktober 2013 om 10:10
Hoewel ik veel talen zo beluister als jij beschrijft (en bij sommige muziek die ik luister is het vast een zegen dat ik het niet versta), maar uiteindelijk vind ik 't toch ook leuk als je teksten verstaat zonder nadenken. Dat gaat met de jaren met Engels ook steeds meer die kant op. Het creëert inderdaad juist een afstand die ik uiteindelijk toch tekort vind doen aan veel muziek, behalve dan van die erg genrespecifieke dingen zoals black metal en reggae, waar het toch een soort 'placeholder text' is. :)
Geplaatst door: Martijn Busink | 09 oktober 2013 om 10:43
Maar dan bedoelen we het niet heel anders. Bij sommige genres past het en bij andere heb je die afstand of hoef je het niet te verstaan.
Maar bij singer-songwriters wordt het vaak zo netjes of heel goed gearticuleerd dat het wel heel erg op de voorgrond komt. Op het debuut De Koek vond ik dat meer dan deze nieuwe schijf.
En ik vind ze alle 2 goed, dus dat is het belangrijkste.
Geplaatst door: Jan Willem | 09 oktober 2013 om 10:57
Nee, niet elke taal kan op elke muziek, da's ook weer zo. Vaak hebben tekst en muziek zich om elkaar heen gevormd. Dus heel Amerikaans georiënteerde muziek kan raar klinken in een andere taal dan Engels. Wat niet betekent dat je er niet aan kan wennen.
Het is meer dat ik soms denk dat je je comfortabel kan wanen doordat het je moedertaal niet is terwijl de tekst juist keihard zou moeten aankomen. Laatst ook een discussie over Nederlandse hip hop gehad met iemand en die begon over dat Nederlanders dan zo raar praten. Nee, die Amerikaanse rappers praten normaal in de oren van Engelstaligen. :)
Anyway, soms denk ik dat het dus een beetje een schild is die voor Engelsen en Amerikanen helemaal niet opgaat. Ik merkte dat bij mezelf toen ik een jaar of 10 geleden meer Nederlandse muziek ging luisteren dan ik voorheen gedaan had, als een soort integratiecursus zeg maar.
Geplaatst door: Martijn Busink | 09 oktober 2013 om 11:40