« Jaarlijst 2013: Ludo | Hoofdmenu | Het schaduwkabinet: week 52 - 2013 »

23 december 2013

Reacties

EvR

Kijk, dit zijn overzichten. Well done. (Het is trouwens 'El Sur').

Olaf K.

Dank :)

Ik had hem hier vandaan:

http://www.allmovie.com/movie/sur-v119542

Maar ik zie dat de meerderheid een lidwoord wil. Heb het aangepast.

Martijn

Over Refns geweldige moderne Kafka-interpretatie Only God Forgives zullen we het nooit eens worden. Volgens mij heb je niet zoveel met Kafka, gezien je reactie ook op de nieuwe van de Coens (die heb ik niet gezien, maar hun meesterwerk A Serious Man is puur Kafka.) 'Onbegrepen cult' zal het ook nooit zijn, want veel simpeler kan een film niet in elkaar steken.

Over The Act of Killing zijn we het dan wel weer eens. Dat is dan geen Kafka, maar Nietzsche: de moraal totaal voorbij. Ik vraag me alleen wel af of de slotscene ook chronologisch geplaatst had. Stel dat dat bij de eerste confrontatie met de plek was gebeurd en Congo herstelde zich daarna, dan wordt hier een christelijke catharsis gesuggereerd - de zondaar toont berouw - die totaal afbreuk doet aan de film.

Olaf K.

Ja, dat is het! Ik houd niet van Kafka. Dat verklaart ook waarom ik Brazil zo'n k*&-film vind.

Ludo

k*t heb ik toch de nummer 1 stiekem gezien (niet de mijne, maar ik moet nog beginnen)

ik bestudeer dit als altijd 1-2 januari als het eerste huiswerk :)

De Nater

The Master in de categorie tegenvallende films? Dat was een meesterwerk dat dit jaar wat mij betreft wellicht enkel overtroffen kan worden door La Grande Bellezza (nog niet gezien). De cinematografie in combinatie met zo'n grandioos thema en dan ook nog zo'n heerlijke cast. Nee, ik kan het niet met je eens zijn. Hoewel ik wel moet bekennen dat ik fan ben van deze regisseur...

Olaf K.

Ja sorry, Nater, ik vond het een totaal mislukt project.

@Ludo
Ik heb een film voor jouw nr.1 in gedachten. Vertel ik je in 2014, in alle eerlijkheid, of mijn voorspelling is uitgekomen.

Martijn Busink

Waarom zou berouw afbreuk aan de film doen? Of beter: het is geen fictie (als kritiekpunt kan je stellen dat deze film geen verhaal vertelt, het onderwerp is zo bizar dat er een camera op zetten al genoeg is). Ik zou het gezond vinden als ze berouw hadden, niet omwille van een een verhaal of een moraal, maar gewoon uit een menselijk standpunt.

Ik denk dat het oorlogsmechanieken zijn waarin iedereen tot alles in staat is, die Gatekeepers zien echter terugblikkend wel wat ze gedaan hebben, maar die gasten in The Act Of Killing niet.

Vido Liber

Dat is weer een mooie lijst. Ik heb zo te zien nog genoeg in te halen in het nieuwe jaar (Computer Chess, Hide Your Smiling Faces, Fruitvale Station, Leviathan). Als fan van PT Anderson en de broertjes Coen zal mijn lijstje aan het eind van deze maand er iets anders uitzien.

TV-series hebben ook de gaten in mijn jaar gevuld. Sommige series gaan te lang door en kunnen beter stoppen na het eerste seizoen, zoals Homeland en Girls. De tweede serie van Girls had teveel overbodige episodes, met de aflevering met gastacteur Patrick Wilson als exhibitionistisch dieptepunt. Aan sommige series had ik nooit moeten beginnen, zoals het volgestouwde Game Of Thrones. Het laatste seizoen Dexter is tamelijk teleurstellend, mede vanwege de rare rol die Charlotte Rampling erin speelt (waar heeft haar personage de eerste zeven seizoenen rondgehangen?). Dan liever die andere antiheld met zijn verborgen tweede identiteit: Walter White alias Heisenberg in het briljante Breaking Bad. In de laatste twee seizoenen heb ik geen overtollige scène kunnen ontdekken.

Martijn

The Master heb ik maar gedeeltelijk gezien. Niet omdat ik hem slecht vond, maar was na een half uur moe en ik ben naar bed gegaan en ben toen vergeten af te kijken voordat de huurperiode afgelopen was. Hofmanns karakter is echter zeer duidelijk gebaseerd op L. Ron Hubbard en Hofmann doet hem volgens mij ook nogal exact na: https://www.youtube.com/watch?v=6Kd1GwRiFNU

Ludo

ah het is weer een lijvig boekwerk geworden. heel fijn :) ik tel een stuk of 15 films die meekunnen naar het nieuwe jaar (inderdaad ook La Vie d'Adele, en naar die schaakfilms ben ik ook heel benieuwd.)

Harlan County, woah ja, zaten een paar superschokkende scenes in. en dan nog die koppen en die liedjes. (misschien moeten ze vaker kunst met deze titel maken trouwens, die plaat van Jim Ford is ook al zo goed.)

lol @ The Master. als scientology echt zo fucked up als ze zeggen had 'r nog heel wat meer (reli) waanzin in die film gemogen.

The Imposter was een Fransoos. (of ie het zelf nog weet, of ooit wist is een tweede, als het een grapje was heb ik niks gezegd ;) )

Sugar Man was me net iets te gekunsteld/te 'ge-recreerde magie' ofzo. (en de muziek was een sof achteraf.)

ah dat shot uit Tabu was ik vergeten! Sowieso, zit zoveel 'laag' in die film zonder dat het irritant wordt. :)

"Jep ziet zichzelf als volkomen mislukt – en er schuilt voor Jep zelfs een klein geluk in de erkenning ervan -, maar de kijker twijfelt. Die krijgt gaandeweg de compassie waar Jep op hoopt en begrijpt dat het simpele oordeel geen recht doet."

mooi!

Martijn

Ik snapte Scientology ook nooit, maar sinds ik een documentaire heb gezien snap ik het. Het gedoe met thetans is volstrekt onbelangrijk. Het is een soort piramideschema waarbij wat verkocht wordt cursussen zijn, die worden aangeprezen als zelfverbeteringscursussen, maar die feitelijk indoctrinatiekampen zijn om nog meer cursussen te kopen. Briljant concept natuurlijk en ook niet erg afhankelijk van het charisma van profeet Hubbard, wat verklaart waarom het nog steeds bestaat.

Nog even over Après Mai: mooie beelden, maar het ging toch wel erg over mooie rijke mensen die revolutietje speelden in de kapitale Italiaanse villa's en Parijse appartementen van hun ouders. Het kon me niet echt enorm boeien.

Olaf K.

>>het ging toch wel erg over mooie rijke mensen die revolutietje speelden in de kapitale Italiaanse villa's en Parijse appartementen van hun ouders. Het kon me niet echt enorm boeien.

Perfecte samenvatting. En toch ook weer niet :)

Laat ik iets inhoudelijker reageren. Die studentenprotesten gingen natuurlijk niet over armoede maar over politieke en ideologische macht. Het is waarschijnlijk om die reden dat veel studenten uit gegoede achtergrond zich zo gegrepen voelden door die protesten. En die issues waren natuurlijk niet onbelangrijk, en hun sores niet onecht. Neem ook het feminisme. Je ziet die vrouwelijke hoofdpersoon er tegen het einde van de film opeens wat feministische opmerkingen uitgooien en je ziet die gast kijken alsof hij water ziet branden. Vind ik mooi. Films waarin de regisseur je ervan weet te overtuigen dat de protagonisten op een scharnierpunt in de geschiedenis zitten, weten dat ze iets moeten maar niet precies wat of hoe: dat is mijn favoriete thema in cinema (en de reden waarom ik Platform van Jia Zhang-ke misschien wel de beste film allertijden vind). Dat gevoel weet Assayas uitstekend over te brengen.

Ik zie overigens dat deze reakties gesloten zijn (zit in typepad te typen) en ik weet niet hoe ik die weer open moet zetten. Ach anders lullen we ergens anders verder.

Marianne

Ik ben een volkomen leek op filmgebied, heb zelfs La grande Belezza nog niet gezien, verheug me op Soof morgenavond en heb net met veel plezier naar Finn in de bios gekeken, that's it,voor een hele kerstvakantie (op wat docu's na over Bauke, André Rieu en oh ja, het heerlijke junior Masterchef op het Spaanse #TVE), maar oh oh wat geniet ik van jullie overzichten en commentaar daarop. Ik denk dat ik maar eens ga beginnen met de "Before Sunrise etc." Drieluik, misschien beter vol te houden dan het geneuzel in Downten Abbey en misschien bieden die films wat troost en/of inzicht in complexe liefdesrelaties? Alle lof, Olaf, voor je mooie intrigerende filmoverzicht, ik zie troost en vervulling voor een beter 2014...

Martijn

Neem ook het feminisme. Je ziet die vrouwelijke hoofdpersoon er tegen het einde van de film opeens wat feministische opmerkingen uitgooien en je ziet die gast kijken alsof hij water ziet branden.

Ze vonden het ook vanzelfsprekend dat zij de boodschappen en de afwas deed, terwijl de mannen nog even een ideologische discussie hadden. Inderdaad één van de mooiere scenes. Nog beter vond ik de confrontatie met de working class bewaker die zak cement (dat was het toch, tijdje geleden dat ik de film gezien heb) op zijn kop had gekregen.

Daar stond dan voor mij weer dat heel clichématige heroïneverslavingssubplotje tegenover en ook veel dat voor mijn gevoel niet boven een anekdotische aflevering van Andere Tijden - "We zworen alle privébezit af, ook de onderbroeken moesten gedeeld worden" - over het leven in de autarkiese kommune uitsteeg.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.